Suprapuneri și tranziții
Demolări, relocări, reconstruiri

Traseul de față propune un parcurs care trece succesiv prin etapele majore de metamorfoză ale Cetății și zonei imediate extra-muros. Turul pune accent pe operațiunile și procesele de modelare al orașului prin acțiuni de demolare, relocare și reconstruire care s-au produs din diverse motive supuse cerințelor sau ideologiilor vremii.

Făcând tranziția de la demolarea orașului otoman la militarizarea cetății, de la defortificare la industrializare și ulterior la europenizarea orașului, turul încearcă să surprindă suprapuneri de straturi istorice construite. Astfel, traseul are ca punct de pornire unul dintre cele mai vechi spații publice ale orașului - Piața Sfântul Gheorghe, continuând apoi prin explorarea proximităților și a relațiilor ce au luat naștere în timp între spațiul  public și cel privat, cu o atenție deosebită acordată Băncii Szana. Se va continua apoi pe strada János Bolyai,  punându-se accent pe biserica Sfânta Ecaterina, după care se va explora istoria Parcului Civic, privind retrospectiv către întâmplări ce au stat la baza apariției sale. Se vor aduce în vizor principalele etape în care obiectivele vizitate au suferit modificări majore, dar și contextul istoric în care acestea s-au produs.

Prin evocarea strategiilor care au modelat orașul așa cum îl știm astăzi, acest tur atrage atenția asupra aprecierii juste față de trecut, și nu în ultimul rând aduce în vizor importanța alegerii cu grijă a modului de raportare la straturile istorice.

Invitați:
arh. Daniel Tellman
sora Tereza Cernic

vezi turul pe hartă
pe jos
Durata: 3h 30'
Distanța parcursă: 650 m
Număr maxim de persoane:30
Acest tur se desfășoară fără pauză.
Data Pentru moment acest tur nu are o dată stabilită.
Pentru moment nu se fac înscrieri pentru acest tur.
Anunță-mă când vor avea loc înscrierile. Te rugăm să citești Termeni & Condiții.