Tururi de arhitectură în Timișoara.

În curând


Traseul prin Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe, Piața Libertății și Piața Victoriei va aduce în prim-plan istoria celui mai vechi cartier al orașului și imediata sa vecinătate. Evoluția acestor piețe reprezintă pretextul de a discuta despre temele esențiale ale identității urbane, despre cum se modelează spațiul public și despre cum îl utilizează locuitorii Timișoarei.

Durata:
2h 30'
Distanța parcursă:
1,5 km
Dată:
Mai multe detalii

În contextul politic, social și economic actual este necesar să ne concentrăm atenția asupra educației, precum și asupra calității spațiului arhitectural în care se desfășoară procesul de învățare. Astfel, acest tur își propune să creioneze relația dintre proiectarea de arhitectură și felul în care percepem spațiul interior și spațiul exterior.

Durata:
3h 30'
Distanța parcursă:
2 km
Dată:
Mai multe detalii

Prin acest tur, organizat la inițiativa și cu sprijinul partenerului nostru - Centrul Cultural German Timișoara -, sărbătorim 100 de ani împliniți de la înființarea Școlii Bauhaus și vă propunem o promenadă de-a lungul străzilor și bulevardelor dezvoltate în perioada interbelică, dar și o incursiune în țesutul urban istoric al cartierului Fabric, cu ale sale inserții moderne realizate într-o perioadă în care se construiește intens în orașul de pe Bega – cu un impresionant număr de 5973 de autorizații de construcție eliberate între anii 1919 și 1943.

Durata:
4h 30
Distanța parcursă:
3 km
Dată:
Mai multe detalii

O dată cu traseul prin Piața Bălcescu, Parcul Carmen Sylva, Parcul Gheorghe Doja, Piața Sfânta Maria și Piața Alexandru Mocioni vom descoperi istoria celui mai nou cartier istoric al Timișoarei. O oportunitate de a înțelege cum s-au suprapus diferite stiluri arhitecturale și conceptul de oraș grădină, pentru a rezulta Elisabetinul așa cum îl știm noi astăzi.

Durata:
2h 30'
Distanța parcursă:
2,5 km
Dată:
Mai multe detalii

Turul orașului invizibil propune o incursiune în viața cultural-artistică a Timișoarei, pe un traseu care ne relevă o serie de acțiuni temporare, instalații artistice, performance-uri, concerte și mișcări culturale și spațiile mai mult sau mai puțin convenționale care le-au găzduit, și face parte din seria de întâlniri cu arta, arhitectura și spațiile publice, realizate în cadrul celei de-a treia ediții a bienalei timișorene de artă, Art Encounters. 

Durata:
2h
Distanța parcursă:
4 km
Dată:
Mai multe detalii

Timișoara este  un oraş cu un bogat patrimoniu arhitectural care, pe fondul unei slabe informări și implicări a locuitorilor săi, se află într-un proces continuu de degradare. În acest context acesta este turul ultimului secol al burgheziei timișorene. În centrul său se află clasa de mijloc și elitele profesionale locale de la sfârșitul secolului XIX, până la sfarșitul secolului XX.

Durata:
3 h
Distanța parcursă:
1,5 km
Dată:
Mai multe detalii

Profitând de infrastructura velo pentru o plimbare cu bicicletele de-a lungul malurilor Begăi, vă propunem un traseu care leagă Uzina Hidroelectrică de Combinatul Chimic Solventul, traversând 300 de ani de istorie a orașului Timișoara. Istoria podurilor, parcurilor și cea a clădirilor marcante de pe traseu este completată de memoria industriilor și a navigației de pe Bega.

Durata:
4 h
Distanța parcursă:
7,5 km
Dată:
Mai multe detalii

Prin joacă descoperim cel mai nou cartier istoric al Timisoarei - Elisabetinul, învățăm să identificăm detalii și decorații pe fațade și să descifrăm reperele urbane necesare orientării în oraș. Copiii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani pot participa la activitățile din Parcul Gheorghe Doja unde, sub pretextul jocului, dezvoltă aptitudini de orientare în spațiu.

Durata:
1h 30'
Distanța parcursă:
300 m
Dată:
Mai multe detalii

Expediția copiilor este organizată în parteneriat cu Asociația De-a arhitectura, fiind o adaptare a unuia dintre tururile destinate adulților prin prisma materialelor educaționale dezvoltate de asociație de-a lungul celor 5 ani de activitate. Copiii vor descoperi și vor colecționa imagini vechi ale orașului și își vor dezvolta simțul de observație, precum și cel de orientare cu ajutorul unei hărți și a reperelor orașului.

Durata:
2 h
Distanța parcursă:
1,5 km
Dată:
Mai multe detalii

Arta 1900 – Arta Nouă, Noul Stil, Art Nouveau, Modern Style, Jugendstil, Secession, denumiri diferite ale stilului în funcție de poziția geografică a adepților săi, o descoperim in forme variate în Timișoara. Influențată de exprimările Artei 1900 întâlnite la Viena și Budapesta, wiener Sezession și magyar Szecessió se amestecă și se suprapun adesea la nivelul arhitecturii orașului de pe Bega.

Durata:
4 h
Distanța parcursă:
4 km
Dată:
Mai multe detalii

Punând accentul pe procesele de restaurare, diferitele școli de gândire în domeniul omonim și procesele de reabilitare și refuncționalizare, vom descoperi o zona mai puțin înțeleasă. În parcurgerea cartierului Iosefin vom vorbi despre evoluția sa, despre personalitățile importante care și-au lăsat amprenta și vom dezbate câteva dintre clădirile reprezentative ale zonei.

Durata:
3 h
Distanța parcursă:
1,5 km
Dată:
Mai multe detalii