Edificare și restaurare
Iosefin și piețele sale

Cartierul Iosefin reprezintă o zonă a Timișoarei cu un bogat patrimoniu arhitectural, unul dintre cartierele istorice ale orașului care, pe fondul unei slabe informări și implicări a locuitorilor săi, se află într-un proces foarte avansat de degradare. 

În acest context, turul tratează imobilele care, de-a lungul timpului, au avut diverși proprietari, diverse funcțiuni și care, în general, au avut o evoluție sincopată. Narațiunea mizează pe prezentarea unor etape evolutive cu scopul de a înțelege statutul și imaginea actuală a clădirilor. Spre deosebire de celelalte tururi, acesta va pune accentul pe operațiuni și procese de restaurare, școli de gândire în domeniul restaurării, procese de reabilitare și refuncționalizare. În parcurgerea acestui cartier vom vorbi despre evoluția sa, despre personalitățile importante care și-au lăsat amprenta și vom dezbate câteva dintre clădirile reprezentative ale zonei. În cadrul acestui eveniment se tratează conceptul de locuire, ocuparea parcelelor, aspectul frontului stradal, posibilități de obținere a fondurilor pentru restaurarea unor astfel de imobile, arhitectură cu valoare de patrimoniu, stiluri arhitecturale, raportul spațiu public – spațiu privat, importanța tratării spațiului public ca spațiu de coagulare a unei comunități etc. 

Orașele cu un trecut bogat dețin un potențial cultural incontestabil însă, pentru a beneficia de acest potențial, e nevoie de o raportare justă la acest trecut, alegând cu grijă ce anume trebuie conservat și cum să se refuncționalizeze structurile existente.

vezi turul pe hartă
pe jos
Ghid: Maja Bâldea
Durata: 3 h
Distanța parcursă: 1,5 km
Număr maxim de persoane:30
Acest tur se desfășoară fără pauză.
Data Pentru moment acest tur nu are o dată stabilită.
Pentru moment nu se fac înscrieri pentru acest tur.
Anunță-mă când vor avea loc înscrierile. Te rugăm să citești Termeni & Condiții.