Ferestrele și ușile clădirilor istorice sunt elementele constructive care pot fi cel mai ușor înlocuite. Din păcate la asta apelează și majoritatea proiectanților și constructorilor din ziua de azi, chiar dacă s-a observat în timp, că schimbarea ferestrelor istorice cu ferestre noi (cu geamuri izolatoare) duc, de multe ori, la probleme de fizica construcțiilor (apariția mucegaiului, de exemplu) și că ușile și ferestrele moderne se uzează destul de repede și sunt foarte greu de recondiționat; pe când ușile și ferestrele istorice pot fi foarte ușor restaurate prin tehnologii și tehnici tradiționale. 

Argumentul că restaurarea ușilor și ferestrelor istorice implică costuri mai mari decât schimbarea lor cu unele noi a fost dezmințit prin practică, deoarce la costurile înlocuirii tâmplariei cu una nouă, se adaugă și modificări constructive la partea de zidărie, tencuială, etc. 

Colaj de porți din Timișoara. Sursă foto: Tur de arhitectură

În cazul monumentelor istorice, menținerea și restaurarea ușilor și ferestrelor originale duce la păstrarea, în totalitate, a caracterului clădirii. Alte argumente care pledează pentru păstrarea ușilor și ferestrelor sunt protejarea resurselor naturale (pădurea), perpetuarea tehnologiilor manufacturiere tradiționale precum și promovarea micilor întreprinderi manufacturiere. 

Sursa: „Informații privind restaurarea/ reabilitarea porților, ușilor și ferestrelor istorice” - parte a proiectului "Reabilitarea Prudentă şi Revitalizarea Economică a Cartierelor Istorice din Timişoara" realizat prin parteneriatul dintre Primăria Municipiului Timișoara și Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ)