Despre

Tur de Arhitectură (TA) este un proiect cultural ai cărui autori urmăresc ca prin activitățile pe care le desfășoară să promoveze patrimoniul material și imaterial local și să stimuleze cunoașterea și înțelegerea mediului construit local, cu scopul implicării cetățenilor în modelarea conștientă și asumată a peisajului urban local. Dacă prima ediție a avut loc în 2016 și a cuprins 5 trasee tematice, respectiv 10 tururi ghidate de arhitectură destinate publicului larg, astăzi TA conține un set de 11 trasee, dintre care două adresate copiilor, articole scrise de diverși profesioniști pentru blog-ul TA și filme documentare de scurtă durată care pot fi vizionate online, pe propriile canale dedicate.

În spatele proiectului Tur de Arhitectură se află o echipă multidisciplinară, care are la bază un grup de arhitecți curioși și pasionați de istoria orașului Timișoara, a arhitecturii sale și a relației dintre cele două, de spațiul său public și zonele sale verzi, de posibilitățile pe care le dezvăluie existența canalului Bega în oraș, de poveștile și istoria oamenilor care au locuit cândva aici și multe altele.

Evenimentele Tur de Arhitectură se concentrează asupra unor aspecte arhitecturale trecute cu vederea, dar și asupra caracteristicilor interesante ale dezvoltării urbane, încorporând vizite în locații inedite și întâlniri cu persoane deosebite, cu scopul de a obține o mai mare vizibilitate pentru subiectele respective și de a sensibiliza sfera publică, deoarece mediul construit este produsul tuturor celor care îl modelează direct (profesioniști din domeniul arhitecturii) sau indirect (publicul larg) și „aparține” tuturor celor care îl utilizează. În acest sens, avem cu toții datoria morală de a fi interesați și de a acționa într-un mod conștient și responsabil față de acesta. Mediul construit reprezintă oglinda comunității care l-a creat și este un produs material, spațial și cultural al oamenilor, care necesită atenția noastră.

Proiect cultural 2022

Cea de-a 6-a ediție a proiectului cultural se desfășoară anul acesta în cadrul Bienalei Timișorene de Arhitectură (BETA), într-un format nou de tururi ghidate prin Timișoara, care vor studia relația spațiului public cu viețile interioare ale clădirilor și ale locuitorilor acestora. Pornind de la diferite tipuri de spații publice marcante (bulevarde, parcuri, piețe, maluri etc.) din oraș, tururile de anul acesta vor analiza vecinătățile acestora, evoluția lor istorică și cadrul urbanistic mai larg în care sunt poziţionate. Pe parcursul fiecărui traseu, participanții vor intra în interiorul a cel puțin două clădiri, diferite ca funcțiune, perioadă a construcției sau mod în care se raportează la spațiul public în jurul căruia se conturează turul. Acestea vor fi relevate publicului prin ochii diferitor oameni care interacționează cu ele - fie că locuiesc sau muncesc în interiorul lor, fie că au contribuit la reabilitarea acestora.  


Cele 3 trasee culturale vor fi parcurse în fiecare sfârșit de săptămână din timpul bienalei - sâmbăta și duminica. Pentru detalii legate de ora de începere a tururilor, participare, înscriere și anularea evenimentelor, vă rugăm să parcurgeți informațiile de la pagina Termeni și condiții


Proiectul, conținutul acestuia și modul în care rezultatele proiectului sunt folosite reprezintă exclusiv opinia autorilor acestuia.