Implică-te

Tur de arhitectură urmărește promovarea patrimoniului material și imaterial local. Pentru a face asta avem nevoie de ajutorul tău și sunt mai multe modalități prin care ne poți susține: ne poți trimite POVESTEA TA despre oraș, pe care o vom integra în tururi sau ne poți trimite FOTOGRAFII VECHI cu Timișoara, prin care participanții la tururi vor descoperi lucruri noi despre oraș. Dacă nu îți face cu ochiul niciuna dintre variantele de mai sus, dar ai în schimb timp liber și te pasionează arhitectura, istoria Timișoarei și a oamenilor săi, te așteptăm în echipa noastră de VOLUNTARI.

Fotografii vechi cu Timișoara

Pentru a susține discursul ghidului, în timpul unui tur TA, folosim o serie de mape ce conțin desene de arhitectură, stampe, hărți și imagini vechi cu Timișoara. Echipa noastră este fascinată de felul în care arăta acest oraș acum câteva sute sau zeci de ani și credem că și participanții la tururi vor afla multe informații noi cu ajutorul lor.

Dacă ai posibilitatea și vrei să ne ajuți să scoatem la lumină imagini vechi ale orașului nu trebuie decât să încarci fotografiile pe care le deții. Noi vom menționa sursa și drepturile de autor, informații pe care ni le-ai furnizat prin completarea formularului de mai jos, le vom folosi cu scop didactic și, dacă dorești, vei deveni o parte din echipa noastră de colaboratori darnici și implicați.

Povestea ta despre oraș

Tururile TA sunt expediții ce explorează patrimoniul construit local, au un nivel amplu de informare și conțin trei mari componente comune: informația obiectivă ce cuprinde datele istorice; informația subiectivă ce explorează poveștile oamenilor care au trăit în Timișoara, valorile și obiceiurile lor, memoria locurilor; responsabilizarea civică ce explorează aspectele intervențiilor contemporane asupra patrimoniului construit local și exemplele de bună practică din țară sau din afara țării, ce consecințe au aceste acțiuni dar și drepturile și obligațiile societății civile în raport cu patrimoniul material și imaterial timișorean. 

Pe baza acestei structuri a apărut această parte a proiectului TA, prin care ne propunem să descoperim poveștile ce compun orașul văzut ca o sumă de amintiri, percepții personale și colective, ce definesc și întregesc imaginea sa și a comunității sale și de a le integra în tururile noastre. Facem acest apel către comunitatea locală, persoane care locuiesc sau au locuit cândva în Timișoara, chiar și persoane aflate în trecere prin oraș, care ne pot împărtăși din interacțiunea lor cu acesta.


Voluntari

Voluntarii sunt o parte integrantă a succesului Tur de arhitectură. Sunt multe posibilități prin care ne poți ajuta, depinde cu ce îți place să te îndeletnicești. Îți plac istoria și descoperirile legate de orașul în care locuiești? Poți face parte din echipa noastră de cercetare, vei vizita arhivele și vei strânge informații despre clădirile pe care urmează să le introducem în tururile existente sau în tururile noi la care lucrăm; dacă ești pasionat de fotografia de arhitectură și de arhitectura Timișoarei poți face parte din echipa care fotografiază obiectivele tururilor; poți lua parte la tururi ajutând ghizii și echipa TA pentru buna desfășurare a tururilor. 

Posibilitățile sunt multiple, doar anunță-ne că vrei să ni te alături și îți găsim ceva de făcut. Completează formularul de mai jos, iar noi te vom contacta negreșit!