Ambasadori

 

Vlad Ardeleanu

s-a născut la Timișoara și a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, secția pictură. Este Doctor al Facultății de Arte Plastice și Design din Timișoara, cu o teză despre arta comunistă, și cadru didactic veteran al Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara, titular al atelierelor de Reprezentări Grafice și Studiul Formei, dar și al cursurilor de Istoria Artei, Design Grafic și Arte Vizuale. Vlad este pasionat în egală măsură de pictură, design grafic, avangardele secolului XX și esteticile totalitare. Și de pixel games, pentru că e nostalgic.

Claudiu Sergiu Călin

este licențiat în istorie și germanistică la Universitatea de Vest, Timișoara, iar din 2018 doctor în istorie al Institutului de Istorie „George Barițiu” Cluj Napoca. Din 2004 este arhivist al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, având responabilități și în cadrul Muzeului Diecezan. În 2016 este co-organizator al expoziției: „Timișoara 1716 – Începuturile unui oraș european”, realizată în colaborare cu Muzeul Național al Banatului, iar în 2019 al expoziției: „O experiență europeană. Moștenirea istorică și culturală a germanilor din România”. În 2020 a absolvit un curs de jurnalistică la Katholische Akademie München. Autor al mai multor articole și studii despre istoria Bisericii Catolice din Banat în interbelic și postbelic, respectiv în era comunistă, interesul său se extinde și asupra istoriei Banatului și a confesiunii catolice încă din veacul al XI-lea, cu accente asupra sec. al XVIII-lea și al XX-lea.

Mihai Danciu

este un arhitect preocupat de managementul urban și al comunităților. Predă discipline de planificare urbană la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și este implicat în proiecte din Timișoara, Valea Jiului și Chișinău. În practica sa, dezvoltarea durabilă se bazează pe o combinație de abordări de tip bottom-up și top-down.

Rudolf Gräf

este arhitect cu studii absolvite la Universitatea Tehnică din Graz (TU Graz) și co-fondator Vitamin Architects în Timișoara, a lucrat în proiecte de cooperare româno-germane și germano-ucrainene axate pe dezvoltare urbană integrată, adaptarea la schimbările climatice și revitalizarea patrimoniului istoric.

Mirela Iacob

este made in TM. A crescut în spațiul geografic și afectiv al Banatului, iar spriritul Timișoarei e o parte din identitatea ei. E orașul în care gândește, studiază, iubește, râde, plânge, scrie, îi învață pe alții. A studiat Litere (Engleză/Germană), mai târziu Jazz și Management cultural și (s)-a modelat într-un lut compus din litere, cuvinte și sunete pentru fiecare vas care i-a absorbit timpul și pasiunea: secretar literar la TNT, copywriter la radio/TV, traducător, trainer de limbi străine, textier, solistă de blues/jazz. Timișoara e locul cu care are o relație loială. Aici e acasă, unde se întoarce de fiecare dată, oricât s-ar plimba prin lume.

Ana Kun

lucrează cu text și imagine, tot mai des pe teme social-politice, cu un filtru subiectiv, uneori concis. Este artist vizual, trăiește în Timișoara și este 1/3 din Balamuc.

Anca-Raluca Majaru

este licenţiată în arhitectură la UAUIM Bucureşti, unde a obținut ulterior titlul de doctor în arhitectură. S-a ocupat de cercetarea nobilimii de epocă modernă din Europa Centrală și de Est și a beneficiat de o bursă ICR și de mobilități de studiu la Budapesta și Belgrad. A continuat activitatea academică în cadrul UAUIM Bucureşti, coordonând seminarii de istoria și teoria arhitecturii vreme de șase ani. A desfășurat activități de cercetare și evidență a monumentelor istorice în cadrul INP și a fost consilier al Secretarului de Stat în domeniul patrimonului cultural la Ministerul Culturii. În 2012, a fondat Asociația ARCHÉ cu scopul de a crește interesul pentru cultură și patrimoniu cultural. Membră a Organizației Europa Nostra, desfășoară în prezent activități educative, sociale și culturale la nivel național.

Diana Marincu

este curator și critic de artă, în prezent Director artistic al Fundației Art Encounters din Timișoara. Și-a susținut teza de doctorat în cadrul Universității Naționale de Arte din București, în urma unei cerectări axate pe discursurile curatoriale despre identitate și periferie în cadrul expozițiilor de mari dimensiuni din 1989 până astăzi. Cele mai recente expoziții includ: Persona, MUCEM, Marseille (2019); Manufacturing Nature / Naturalizing the Synthetic, Frac des Pays de la Loire (2018); Sounds Make Worlds – Marianne Mispelaere, Fundația Art Encounters, Timișoara (2018); co-curator alături de Zsuzsanna Szegedy-Maszák, Double Heads Matches (expoziție de grup), Noua Galerie a Budapestei / Muzeul de Istorie, Budapesta (2018); co-curator alături de Ami Barak, Viața – Mod de întrebuințare, Bienala Art Encounters, Timișoara & Arad (2017).

Sorina Vazelina

este unguent oftalmologic cu proprietăți grafice de ameliorare a durerilor generate de comunicare vizuală. Prin acțiunea sa în profunzimea porilor interfeței, Vazelina echilibrează nivelul pH-ului de aberație cu efectul calmant al clarității grid-ului, combinat cu efectul revigorant al compusului activ comix. 

Echipa de proiect

Sandra Andrei

este parte din echipă din 2018 și este responsabilă de: cercetare, concepere și implementare proiect și comunicare.

Roxana Pătrulescu

este inițiatoarea și coordonatoarea proiectului și se ocupă de: cooptare resurse umane, cercetare, concepere și implementare proiect și materiale didactice, comunicare și atragere de fonduri.

Oana Preda

face parte din proiect încă din 2016 și se ocupă de: cercetare și prelucrare foto.

Ghizi

Maja Bâldea

este arhitect și specialist atestat în domeniul urbanismului istoric. A absolvit Facultatea Arhitectură și Urbanism din Timișoara cu lucrarea privind reabilitarea Bastionului Therezia din Timișoara, urmând mai apoi masterul privind restructurarea ambientelor și clădirilor istorice. A avut o activitate susținută în domeniul protecției imobilelor de patrimoniu, atât ca arhitect consultant în cadrul proiectelor derulate de PMT în parteneriat cu guvernul german (GTZ și KFW), cât și ca arhitect practician. S-a implicat în diferite workshop-uri și acțiuni comunitare care vizau protecția patrimoniului construit local, iar în prezent, printre altele, predă în cadrul FAUT.

Cristian Blidariu

este Lector în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, unde predă din 2010 Teoria Arhitecturii și coordonează atelierul de proiectare al anului I. Din 2010 este corespondent permanent al revistei Uniunii arhitecţilor din România, Arhitectura 1906, revistă pentru care a coordonat o serie de numere speciale. Din 2015 este doctor Summa cum Laude în arte vizuale al Facultății de Arte Plastice și Design din Timișoara, cu o teză ce a analizat dimensiunea heterotopică a spațiilor urbane augmentate artistic. În timpul care-i mai rămâne între cei doi fii ai săi Sasha si Max, facultate și revistă, practică arhitectura în propriul birou de proiectare.

Dan Alexandru Bunea

s-a născut și a crescut în Reșița, dar a dezvoltat pasiunea pentru istoria, cultura și patrimoniul local în timpul studiilor urmate în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara. Este membru al Colegiului director al Ordinului Arhitecților din România Filiala Teritorială Timiș. Totodată, este implicat în conceperea și implementarea proiectului cultural axat pe promovarea fotografiei de arhitectură Premiul Octavian Radu Topai, organizat de OAR Timiș în memoria colegului arh. Radu Topai.

Loredana Gaiță

este arhitect și manager cultural. A studiat arhitectura la Timișoara și Bruxelles și este doctorandă la UAUIM, București, cercetând impactul proiectelor culturale asupra dezvoltării urbane. Are o experiență de 14 ani în mediul ONG-urilor culturale, iar din 2014, este președintă a Asociației În Comunitate. A inițiat sau coordonat numeroase proiecte pentru a testa intervenții strategice și tactice de îmbunătățire a spațiului public, precum: Programul Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii, 2015-16, Fabricăm, 2015, Ziua Minelor Deschise, 2018, Exploatarea culturală Petrila, 2018, Resilience Lab și The Healing Grid, 2018-19, Casa care-mi place, 2014-16, Piața Plantelor Libere, 2017-19.

Rudolf Gräf

este arhitect cu studii absolvite la Universitatea Tehnică din Graz (TU Graz) și co-fondator Vitamin Architects în Timișoara, a lucrat în proiecte de cooperare româno-germane și germano-ucrainene axate pe dezvoltare urbană integrată, adaptarea la schimbările climatice și revitalizarea patrimoniului istoric.

Laura Anca Herman

a studiat arhitectura în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, fiind interesată în egală măsură de restaurare și urbanism. Din 2011 a lucrat independent ca jurnalist și market researcher în domeniul arhitecturii sustenabile. În prezent pasiunea pentru fondul construit este dublată de preocuparea pentru conservarea zonelor naturale, Laura fiind implicată în proiecte de ecologizare și conservare a naturii.

Gabriela Pașcu

este arhitect și membru al asociațiilor profesionale OAR, RUR, PACT, CILAC (Franța), TICCIH și asistent universitar în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara. Cercetarea sa doctorală, cu titlul « Le Patrimoine Industriel – Minier Facteur de Développement Territorial. Complexité et enjeux en Roumanie, en comparasion avec la France et la Grande Bretagne», a fost realizată în co-tutelă România-Franța. În prezent coordonează sau activează în cadrul proiectelor: Peisaje Interioare: Despre mină și oameni la Brad; Mina de Idei Anina; Casa cu Har Topârcea, proiecte axate, în special, pe valorificarea și promovarea patrimoniului industrial și vernacular. 

Roxana Pătrulescu

a absolvit în anul 2011 cursurile post-universitare „Reabilitarea ambientelor şi suprafeţelor arhitecturale” în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, cu lucrarea de licență „Atelier transversal Timişoara - Chaillot: Proiect de restaurare, Cula Cornoiu, sat Curţişoara, jud. Gorj; Cula Crăsnaru, sat Groşerea, jud. Gorj” – un proiect româno-francez. Începând cu anul 2014 activează ca membru în cadrul Consiliului Teritorial al OAR Timiș și voluntar De-a arhitectura. Este sau a fost implicată în coordonarea și realizarea a diverse proiecte culturale, precum Tur de arhitectură, Premiul Octavian Radu Topai, Identitate culturală timișoreană.

Victor Popovici

s-a născut și a crescut în cartierul Elisabetin din Timișoara. A absolvit Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și cursul de Studii aprofundate de arhitectură în cadrul aceleiași instituții, ocazie cu care și-a dezvoltat pasiunea pentru istoria, cultura și patrimoniul local. Este vice-președinte în cadrul Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Timiș și membru în Registrul Urbaniștilor din România. Totodată, este implicat în proiecte culturale axate pe păstrarea identității timișorene precum și în coordonarea proiectului cultural Identitate culturală timișoreană

Sergiu Ioan Sabău

a studiat arhitectura în cadrul Universității Politehnica din Timişoara. Consideră important ca o parte din timpul său să-l dedice unor inţiative orientate către comunitatea mai mare din care facem parte. Este co-fondatorul asociaţiei studenţilor de la facultatea de arhitectură, alături de care a susţinut proiecte sau evenimente culturale cu deschidere către un public mai larg. Ca student sau practicant a participat la workshopuri, studii, proiecte ce au implicat un proces participativ, de dialog. A făcut parte din echipa de organizare a anualei timişorene de arhitectură 2014. Este curios de tema memoriei şi a orașului. Şi-a susţinut licenţa pe tema memorializării comunismului.

Mulțumim colaboratorilor

Ana Maria Zahariade, Eugen Pănescu, Paula Iftimescu, Silvia-Casandra Tripșa, Hans Rothgerber, Peter-Dietmar Leber, Banater Post, Márton Tövissi, Maja Bâldea, Ruxandra Simionescu, Oana Simionescu, Alexandra Rigler, Simina Cuc, Gabriel Raul Kohn, Ovidiu Micșa, Andreea Oance, Bloju Cosmin, Lucian Muntean, Farcaș Cornel, Adriana Buzilă, Adriana Babeți, Andreea Mircea Duminică, Mihai Opriș, Iulia Cosma, Radu Cosma, Ovidiu Hrin, Silvia Hrin, Marius-Eugen Gerdan, Costin Bleotu, Andrei Dracea, Alexandra Trofin, Pataki Farkas, Rișcuța Răzvan, Alexandru Iliescu, Ștefan Lucuț, Smaranda Vultur, Viorel Proteasa, Ovidiu Zimcea, Mona Isabela Petzek

Mulțumim voluntarilor

Dona Crisan, Alexandra Sabo, Elena Handrea, Anca Giuchi, Ioana Denisa Gug, Alexandra Palconi, Ornella Münich, Diana Lucaciu, Alexandru Todirică, Toma Anca, Anca Matei, Maria Sgârcea, Andrea Wolfer, Dana Ardelean, Brîndușa Havași, Alexandra Spiridon, Adelina Cioată, Cociorvă Ramona, Cristian Sitov, Ana Ionescu